A Zserbó története, nekem és a történelemben:
Kis gyerekkorom óta minden karácsonykor az ünnepi vacsoraasztalon mindig volt és még van is zserbó, volt már kifli, gombóc, turmix, krém, palacsinta ,sütés nélküli és persze hagyományos , abból is 3 és 4 lapos formában is.
Különleges helyet foglal el a szívemben a ZSERBÓ, de nem csak az én szívemben van különleges helyen ,hanem a történelemben is nagyon fontos helyet tölt be , eredete bizonytalan, az eredeti zserbó lapjainak száma nem egyezik meg minden feljegyzésben ,itt- ott váltogatják a lapok számát hol 3, hol 4 darabszámú.
Emile Gerbeaud , azaz Zserbó Emil 1884-ben letelepedett Magyarországon ,ámde ezek előtt ,már több országban , anyaországában Németországban ,ezen kívül Franciaországban, és Angliában is megmutatta a nagyérdeműnek a süteménykölteményét!
Akkor az eredeti zserbó kialakulóban volt , a nem teljes recept ,már akkor is tökéletes ízűvé varázsolta , sok embernek volt a kedvence, mivel nem krémes, de mégis édes, nem olajos, mégsem szárad ki hamar, és viszonylag egyszerű.
Mivel egyes legendák szerint Gerbeaud otthoni hozzávalókat összepakolt és így szeretett volna belőle csinálni valami egyszerű süteményt ,ami nem válik nagyvilágivá és a háziasszonyok ,mindig megtudják otthon csinálni.
Eredete vitatott mivel az is lehet , hogy nem Zserbó készítette el ezt a sütit ,mivel fejlegyzések nem mindig őt említik.
Köszönöm nektek ezt a karácsonyi várakozást , ennek margójára süssétek meg ha még van időtök és ,ha van kedvetek (mag ha van hely a hűtőtökben), akkor hajrá!
Szép karácsonyt és szilvesztert!
Karácsonyi süteményeink:
Nem titok ,idén én készítettem a süteményeket és sós finomságokat.
Mivel kevés gyakorlatom van ezekben a cucmájnudlikban, ezért viszonylag hosszú ideig tartott elkészíteni ezt a két süteményt, közel négy óra volt takarítással együtt.
Hagyományos receptek , de kevésbé hagyományos történetek, most nem a sütemények történelembe vezetlek el titeket, hanem egy elképzelt történetet ,próbálok meg elmesélni.
Kezdjük is el!
Linzer:
Karácsony volt, az Atlanti óceánt bejáró hajót kicsit sem járta be az úgynevezett „karácsony szelleme”, senki nem volt karácsonyi hangulatban , mondjuk kinek lenne 40 fokban karácsonyi, méghozzá téli hangulata. Én ezt láttam ,anyukám ,apukám, és a testvérem is, de egyszer csak mindenkinek a szájában érezhető lett egy ismerős íz orgija, ez nem más volt ,mint fahéjas, narancsos linzer, mivel az ebédlőben egy magyar séf dolgozott ,aki elkészítette ezt a hajó lakóinak, és mindenkinek fantasztikus élmény volt, ezek után megosztotta mindenkivel a receptet a séf .Innentől mindenkinek karácsonyi hangulata lett
Most ezt is megmutatom!:
40 dkg liszt
25 dkg (egy kocka) margarin
1 csipet só
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor, vagy vanília aromából 1,5 ml
2 db tojássárgája
1 db citrom héja
1 db mandarin , vagy narancs héja
1 késhegynyi sütőpor
pici őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér
tetszés szerinti lekvár
Az ekészítése roppant egyszerű lesz, minden hozzávalót gyúrj össze egy tésztává (sokáig kell majd morzsolgatnod a vajat a liszttel)
Fontos ne olvasztva rakd bele a vajat!
Az összegyúrt tésztát ne pihentesd , nyújtsd ki , süsd meg 180-200 fokon!
Töltsd meg lekvárral és ragaszd össze őket!
Ez a recept kész is!
Kréker:
Az Alpokalján telelő, síelő emberek szeretik a forralt bort, teát. Igaz?
Na ennek a receptnek az elkészítése ,pont itt játszódik!
Az egész nap ázó-fázó embereket szerette volna megetetni a Séf , és valami egyszerű ropogós ropogtatnivalót készített nekik, ez pedig a köményes-tejfölös kréker volt.
Nézzük is:
600g liszt
240g margarin
3 tojás+ 2 tojás fehérje a kenéshez
1 pohár tejföl
1(pici) fej hagyma
3,5 tk. só
2 tk. bors
0,5-0,75 tk. szódabikarbóna
köménymag, vagy reszelt sajt
A tejfölt, felkockázott hagymát, sót, borsot,szódabikarbónát keverd össze és rakd hozzá a fel nem olvasztott vajhoz, liszthez és tojáshoz.
Gyúrd össze a tésztát, majd nyújtsd ki és szeleteld fel rudakra, ha ez megvan ,akkor kend meg a tetejüket tojás fehérjével és utána szórd meg reszelt sajttal ,vagy egész köménymaggal.
Majd süsd meg 180-200 fokon !
Kész !
Jó étvágyat és szép karácsonyt!
Tökéletes reggeli ötletek:
Gyümölcsös zabkása:
2,5 dl tej
5-6 ek. zabpehely
1,5 ek. kristálycukor
1 tk. vanília aroma
ízlés szerinti kókuszreszelék (elhagyható)
0,5 mk. fahéj
pici gyömbér
bármilyen gyümölcsből jó sok
Először forrald fel a tejet (ha raksz bele egy pici vaj darabot, akkor nem fog odaégni), ha felforraltad ,rakd bele a cukrot, és várd meg ,amíg felolvad!
Ha ez megtörtént, rakd bele a zabpelyhet és főzd sűrűre!
Majd rakd bele a többi hozzávalót, és a legvégén ,már tálalás előtt a gyümölcsöt!
Tojáskrém:
3 főtt tojás
1 ek. majonéz
1 ek. tejföl
0,5 tk. só
pici bors, kömény
A főtt tojás sárgáját és fehérjét egy tálban törd össze villával (könnyebb ha előtte félbe vágod), ez után add hozzá a többi hozzávalót!
Majd krémesre keverjük.
Pirítós kenyérrel tálaljuk a kész krémet.
A palacsinta története
Magyaroknál viszonylag későn terjedt el a palacsinta evés, és készítés hagyománya. Az angolszász kultúrákban ,sokkal nagyobb hagyománya van a palacsintának, például palacsinta készítő, dobáló versenyeket is szerveztek húsvét előtt (a negyven napos böjt megkezdése előtti időben).
Még az angolszász kultúra hagyományait megelőzve is voltak palacsinta fogyasztók és készítők ,például a rómaiak, görögök. Ezek a népek hússal töltött, viszonylag vastag tésztás, forró katonai pajzson sütött, könnyen eltartható „ lepényt” fogyasztottak a katonák.
Mi magyarok jogosan a hungarikumjaink listájára sorolhatjuk a palacsintát, mivel a pannonia korában a magyarok is átvették ezt a szokást (illetve az itt élő népek), mi tökéletesítettük, húsosan és édesen is fogyasztottuk, például HORTOBÁGYI HÚSOS palacsinta , vagy GUNDEL palacsinta.
A Gundel palacsintát valójában nem Gundel Károly, hanem Márai Sándor felesége Matzner Lola készítette el egy Márai darab bankettjére, amit a Gundel vendéglőben tartottak. A palacsinta egy családi recept alapján készült, ami narancsos,mazsolás és vaníliás, diós ,csokis édességé lett átvarázsolva Lola keze és esze által. Mivel a házaspárnak elkellett szöknie Magyarországról, így nem kaphatta meg az eredeti Márai nevet, így lett Gundel palacsinta.
A Hortobágyi palacsinta egy világkiállításra készült, és valójában nem a Hortobágyról származik. Mi csak ezzel a névvel szerettük volna odacsalogatni az érdeklődő embereket, a maradék marha pörköltből készült étel mellé.
Ezek után szinte minden modern országban elterjedt a palacsinta, például Amerikában is.
Nem fogok most semmilyen történetet íni a teákról, csak egy rendkívül szuper és egyszerű, de nem mellesleg finom ital elkészítéséhez való instrukciókat fogok felhalmozni!
Vágjunk is neki:
Elősször is forralj fel egy bögrényi,(kb ;2,5 dl) vizet, miután felforraltad a vizet ,egy üres bögrébe mérj ki ízlés szerinti mézet(1 dl vízhez 1,5 teáskanál méz).Most a mézre szorj őrölt fahéjat, gyömbért,szegfüszeget, ha rárakod az ízlés szerinti fűszereket a mézre ,már a teád rossz nem lehet, de azért kövesd még az utasításaimat!
Az alap kész ,de most a fűszeres mézre ,(kb 1 teáskanálnyi )citromlevet önts ,majd a mézet ,fűszereket és a citromlevet ,a citromleves kanállal keverd össze ,ettől egy viszonylag híg masszát kell ,hogy kapj!Most ezt öntsd fel a felforralt vízzel!Rakj bele egy olyan teafiltert ,amit te szeretnél!(én a szilvás-fahéjasat ajánlom)
Jó ét/itvágyat!
A kávét már réges-régen ismerték az emberek, a legenda szerint egy etióp kecske pásztor fiú észrevette ,hogy a kecskéi ébren maradtak egy egész éjszakán át, mivel napközben egy bokor bogyóát ették.
Erre a kecskepásztor elvitte ezt a bogyót egy szerzetesnek, aki egy forró ,fekete, keserű italt főzött belőle.A szerzetes tudatosan használta egy-egy hosszabb imádkozás alatt ,hogy fent tudjon maradni.
Feltehetően ezek után még viszonylag hosszú ideig szárítva fogyasztották a kávébabot.Ezek után egyes országokban betiltották az "ördögi" italt, sokáig nem voltak kávéházak városokban, csak otthon ,titokban, szabálytalanul fogyasztották az emberek!
( Egy szerzetesnek ízlett egy kóstolás után a kávé, és onnantól lehetett fogyasztani a kávéházakban.) Európába is megérkezett a kávézás szokása.Az első kávéházak Párizsban és Londonban voltak fellelhetők.
A párizsi emberek nem sűrűn jártak kávéházba ,mivel még nem ismerték ezeket a helyeket, de pár év múlva ,már szívesebben jártak ,teaházakba ,ahol kávét is lehetett vásárolni!
Londonban Károly király betiltotta a kávéházakat ,nem sokáig, mert éveken belül kinyittatta őket!
Több helyen meghonosították a kávékereskedők ,a kávét, nagy-nagy sikerrel ,mivel a mai napig fogyasztjuk a kávét!(Nagyon régen gyógyszerként is használták, például rák ellen ,vagy májfunkció javításra.A jótékony hatásait gyakran elfelejtjük a kávénak, nem sűrűn beszélünk róla.)
A mai napon recepteket hoztunk nektek, olvassátok el!Készítsétek el!
A recept egy nyári estén született ,mikor tojásból készült palacsintát szerettem volna vacsorázni, szóval nem tudtam eldönteni ,hogy mit kívánok jobban, palacsintát, vagy rántottát, ezért arra gondoltam ,hogy csinálok a kettő ételből ,egyet és így született meg a ,rántotta-palacsinta.... Elég egyszerű összetevőkből áll, úgyhogy nézzük meg őket.;
Üss fel két tojást és keverd össze a tojásokat sóval ,borssal ,petrezselyemmel, két evőkanál tejföllel ,két evőkanál liszttel és egy teáskanál tejjel.Majd ezt a sűrű palacsintatésztát ,süsd ki hasonlóan, mint az amerikai palacsintákat. Majd ha kisütötted őket ,akkor kend meg tejföllel és szórj rá sajtot!
Lusta voltam és mellesleg nem volt itthon muffinforma, plusz kellett egy gyors kevert süti,
így született meg egy nyári délutánon a muffin-imádok gyümölcsös mennyországa a tepsis-muffin, melybe te belerakhatsz egy egész körtét, vagy akár egy tábla csokit ,így is-úgyis finom lesz!
Mi ezt a sütit ,most almás-ribizlisen készítjük el.
Recept:
21 dkg cukor
3 tojás
24 dkg margarin
24 dkg liszt
1,5 tk sütőpor
6,5 evőkanál tej
(ha elég híg a massza ,már ne rakj hozzá több tejet)
Pici gyömbér,fahéj
Ezeket a hozzávalókat keverd össze ebben a sorrendben ahogyan én most ide felírtam, majd ízlésszerinti ribizlit és megpucolt ,kis kockára felvágott almát rakj a tepsibe kiöntött sütitészta tetejére! Nagyon finom lesz!
A kedvenc pizzareceptem előtt ,nézzük meg a pizza történetét:(a recept az írás végén lesz látható)
Ezt is ,mint az előző "sztorit"egy rövid történettel kezdem ,egy szép napon réges -régen egy olasz faluban egy fiúcska bekopogott egy háziasszonyhoz, tudni kell ,hogy a fiúcska szegény volt ,a háziasszony, pedig éppen kenyeret sütött! Nem hagyhatta étlen szomjan , ezért az asszony a csavargónak egy darab lapos zöldséges, gyümölcsös sült száraz kenyértésztát szolgált fel, ami a monda szerint az első pizza volt. Ámde Krisztus előtti festmények, faragások igazolják, hogy már akkor volt pizza, igaz nem paradicsomszószos és zöldséges, hanem datolyás, édes kenyértészta lehetett az elődje . A paradicsomot az 1400-as években kezdték el használni ,mivel Amerika felfedezéséhez köthető az eredete, de még utána sokáig nem raktak paradicsomszószt a pizzára. Az első pizzéria, egy királynőről kapta a nevét, melyet Nápolyban egy pékmester nyitott meg.Az első nápolyi pizzéria előtt ,csak az utcán árulták a szegényeknek , nem egy úri étel volt akkor a pizza.A legszegényebbek is eltudták készíteni, vagy megtudták venni a kész árut, vagy ,csak a szimpla hozzávalóit.
Az én receptem ,nem egy hagyományos kelt ,kenyér tésztából fog készülni, hanem egy pihentetés kelesztés nélküli, tökmagolajos (zöld),ínycsiklandó ,viszonylag kemény tésztából fog összeállni!
(Nem muszáj tökmagolajat használni, bármilyen zsiradékot használhatsz.)
4 egység liszthez (Az egy egység ,szerintem legyen ,kb. 1 dl-es pohár.) keverj ,egy pici felfuttatott élesztőt(meleg tej+cukor+élesztő=felfuttatott élesztő)4 evőkanál tökmagolajat, ízlés szerinti sót,petrezselymet,köményt,borsot,oregánót. A tészta kész is van!
10 percig pihentesd, majd nyújtsd ki belisztezett felületen, kend meg paradicsomszósszal/mustáros tejföllel vagy amivel szeretnéd!Ezek után rád bízom milyen feltétet raksz rá,de egyet nem bízok rád a sütést, szóval:
220 fokra előmelegített sütőben süsd 5 percig, 200 fokon, ez után fedd le a hőfokot 185 fokra és süsd így is 5 percig, majd a végső 5 percben süsd 220 fokon a pizzát . Ezek után készen is van , locsold meg olvasztott vajjal és jó étvágyat!